Fysioterapi i forbindelse med en arbejdsbetinget skade eller gene
Sundhedsordningens fysioterapeutiske behandlingstilbud er udelukkende til behandling af skader og gener, der er opstået i forbindelse med arbejdet for Kolding Kommune.
Skader, der er opstået i fritiden, er ikke dækket af det fysioterapeutiske behandlingstilbud.
Hvem er omfattet af tilbuddet?
Som udgangspunkt gælder, at månedslønnede medarbejdere ved Kolding Kommune kan benytte Sundhedsordningens tilbud.
Behandlingsforløbet
Fysioterapeuten har ansvaret for tilrettelæggelsen af behandlingsforløbet. Forløbet bygger på principper om medarbejderens egen indsats i behandlingen.
Derfor sker der ved første konsultation en grundig fysioterapeutisk udredning og afklaring af behandlingsbehovet og medarbejderens egen indsats i behandlingsforløbet. Herefter suppleres egen indsatsen med fysioterapeutiske behandlinger.
Som medarbejder kan du booke den første behandling i et behandlingsforløb. De mulige efterfølgende behandlinger bookes sammen med din behandler.
Se også afsnittet "Om fysioterapeutisk behandling af arbejdsbetingede skader"
Fysioterapi
De individuelle konsultationer foregår i klinikkerne.
1. konsultation i Sundhedsordningen:
Fysioterapeuter er specialister i at hjælpe patienter med problemer i bevægeapparatet. Problemerne kan være hold i nakken eller ryggen, smerter i skulder, nakke eller ryg osv.
Når du konsulterer en fysioterapeut vil denne altid forsøge at hjælpe dig på den bedst mulige måde. Dette kræver at fysioterapeuten og patienten sammen kortlægger hvad der er galt og hvorfor, hvilket kræver en grundig undersøgelse som blandt andet inkluderer forskellige tests, men også et grundigt interview. Interviewdelen kan, for patienten, virke unødvendig, men desto bedre man indkredser problemet, desto mere målrettet behandling kan der iværksættes, hvilket på sigt giver langt de bedste resultater og løsninger for patienten.
Ved komplekse problemstillinger vil man derfor kunne opleve, at 1. konsultation går meget med "snak". Dette sikrer at fysioterapeuten får det bedst mulige behandlingsgrundlag, og ikke bare kaster sig ud i en behandling, der i værste fald kan gøre mere skade end gavn!
Behandling:
Fysioterapeuter har mange forskellige behandlingsmuligheder der kan tages i brug, alt efter hvilken patient det drejer sig om. Det gælder nemlig om at du som patient får lige nøjagtig den behandling du har brug for. Behandlingen kan blandt andet bestå af:
Træning, Manuel terapi, Akupunktur, Øvelser, Hjemmeøvelser, Information og Vejledning
Du vil ikke altid få den samme behandling som din kollega, selvom i begge har ondt i ryggen/nakken osv. Alle bliver vurderet og behandlet individuelt og får derved den bedste behandling.
Fysioterapi i arbejdstiden
Fysioterapi kan ske i arbejdstiden, men husk altid at få din nærmeste leders accept til at forlade arbejdspladsen. Hvis du har behov for flere end to-fire behandlinger, vil disse konsultationer dog normalt skulle foregå udenfor arbejdstiden.
Book tid til fysioterapi og holdtræning
eller ring til Sundhedsordningens reception på telefon 79 79 60 00
Sundhedscentrets telefontid:
Mandag-torsdag kl. 8-15.
Fredag kl. 8-14.15.
Afbestilling/ændring af tid til fysioterapi
Hvis du ikke kan møde op til en bestilt tid i sundhedsordningen, skal du hurtigst muligt melde afbud, så tiden ikke går til spilde.
Du kan melde afbud tre steder:
- Ring til Sundhedsordningens reception på telefon 79 79 60 00
- Gå ind i bookingsystemet
- Gå på hercules.kolding.dk/booksund
Jo tidligere du melder afbud/ændrer din tid, jo større er chancen for, at en af dine kolleger kan få glæde af tiden.
Akuttider til fysioterapi
Akuttider er til behandling af akutte skader arbejdsbetingede skader. Der er to akuttider pr. dag.
En akut skade er en skade, der er opstået i forbindelse med arbejdet inden for de seneste 24 timer.
Kontakt fysioterapeuterne fra morgenstunden via sms, opkald og mail på henholdsvis 23 99 14 83 eller 23 99 14 73 og gela@kolding.dk eller lgeh@kolding.dk
De akuttider, som ikke er blevet booket inden kl. 10, vil indgå i de almindelige tider, der kan bookes.
Klinikker
Nedenstående kan du se klinikkernes adresser.
Adresse |
|
Christiansfeld |
Skolegade 10 |
Vamdrup |
Vamdrup Skole, Herredsvej 45 |
Kolding |
Sundhedscentret, Sygehusvej 6 Lokalerne hedder: Lokalerne 1.25 og 1.38 befinder sig på 1. sal i Sundhedscenter Kolding. Fra forhallen, tag halvsvingstrappen til første sal og tag plads i de orange sofaer til venstre for trappeopgangen. Lokale 0.81 befinder sig i stuen til venstre, når du kommer ind ad hovedindgangen. Du kan vente i de grå sofaer under trappen Er du i bil, husk at stille p-skiven. |
Behandling
Kan jeg benytte mig af en hvilken som helst fysioterapeut?
Du bestemmer selv, hvilken af Sundhedsordningens fysioterapeuter du ønsker at bestille tid hos.
Kan jeg få behandling hos kiropraktor gennem Sundhedsordningen?
Nej, sundhedsordningen dækker kun fysioterapeutisk behandling. Men fysioterapeuterne i Sundhedsordningen er efteruddannet i "Mekaniske Diagnostik og behandling". Det er teknikker der mobiliserer og manipulerer de led-strukturer, som eventuelt er årsag til de gener som personen henvender sig med. Det er en anden måde end en typisk ”highthrust”-manipulation, men effekten er den samme.
Jeg har fået hold i ryggen ved havearbejde. Kan jeg bruge sundhedsordningen, når skaden ikke er sket på jobbet?
Når skaden er sket i din fritid, kan du som udgangspunkt ikke benytte Sundhedsordningen. Ordningen er målrettet arbejdsbetingede lidelser, som er opstået på jobbet. Men hvis du har en svag ryg på grund af dit arbejde, kan du godt få hjælp til forebyggelse af fremtidige skader.
Jeg er i flexjob på grund af gigt i ryg og lænd. Kan jeg få behandling hos sundhedsordningens fysioterapeuter?
Nej. Sundhedsordningen har til formål at behandle arbejdsbetingede skader/gener. Behandling af kroniske lidelser er ikke omfattet af sundhedsordningens tilbud. Hvis du i forbindelse med udførelse af dit arbejde oplever en forværring af generne, kan du benytte sundhedsordningens tilbud og få en vurdering hos fysioterapeuten, om forværringen skyldes arbejdet. Hvis det er tilfældet, bør du kontakte din sagsbehandler for at få revurderet de opgaver, du skal udføre.
Kan jeg få behandling hos fysioterapeuten i min arbejdstid?
Som tommelfingerregel kan de første to-fire behandlinger foregå i arbejdstiden, hvis der er tale om en lidelse, som du har fået på jobbet. Hvis der er behov for flere behandlinger, skal disse foregå uden for arbejdstiden. Det er imidlertid vigtigt, at du som medarbejder altid indhenter tilladelse fra din nærmeste leder, før du forlader arbejdspladsen. For nogle arbejdsområder vil det være vanskeligt at gå til behandling i arbejdstiden på grund af arbejdets karakter eller organisering.
Skal min læge have besked, før jeg får behandling i Sundhedsordningen?
Nej, du bestiller bare tid direkte via Sundhedsordningens bookingsystem.
Hvor lang tid tager en behandling?
Max en halv time. Første gang du kommer til behandling vil fysioterapeuten oftest bruge mere tid på undersøgelse og interview end selve behandling. Dette for at sikre, at Du modtager den rigtige og mest effektive behandling.
Kan fysioterapeuten ikke komme til mig i stedet for, at jeg skal hen til klinikken?
Fysioterapeutisk behandling foregår kun på klinikkerne.
Pris
Hvad koster det at bruge sundhedsordningen?
Det er gratis at benytte Sundhedsordningen - både for medarbejderen og arbejdspladsen.
Hvor mange behandlinger kan jeg få betalt?
Der er ikke sat nogen grænse for, hvor mange timers behandling man kan få. I dialog mellem dig og fysioterapeuten vil der løbende ske en vurdering af, om behandlingen hjælper. Det forventes også, at du selv yder en indsats, sådan at behandlingen suppleres med for eksempel øvelser hjemme.